Diskuse

Skutečné české hodnoty

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dávám Vám karmu, ale spíše za roztomile obrozenecký přístup a čistou duši, něco na tom článku mi zkrátka připomíná má mladá léta.

Celý problém tkví asi ve Vaší houževnaté snaze najít a definovat "češství", to potom spojit s nějakými pozitivními prvky a dále rozvíjet, případně na ně navázat. Už Karel Čapek varoval před generalizováním národních vlastností - představou, že Němci jsou pracovití, Francouzi galantní, Italové impulzivní atd. Etnikum, které dnes žije v ČR má geneticky jen velmi málo společného s obyvatelstvem středověkých Čech. Naše země byla už nejméně od antiky křižovatkou obchodních cest, kde své osady a dvorce zakládali Germáni, Keltové, Frankové, Židé ad. ad. Jakýsi " melting pot" tehdejší Evropy. V 19. století panovala jakási obecná představa, že po příchodu Slovanů do české kotliny tvořili nově příchozí 90 % obyvatelstva. Dnes po sto letech práce archeologů a na úsvitu genetiky se zdá, že slovanští Češi tehdy vytvořili možná jen desetinu, rozhodně však méně než polovinu obyvatel. Za husitských válek ztratila naše země možná až polovinu obyvatelstva, o 200 let později za 30.leté války byla situace podobná a krom toho byly ohromné rozdíly regionální - na Valdštejnově zboží v severovýchodních Čechách byly ztráty jen malé / 5-10 % /, rožmberské / později švamberské / Třeboňsko ztratilo 90% obyvatelstva. To bylo později doplněno ze schwarzenberských panství rakouských a bavorských, takže se dá říct, že 90 % Třeboňáků má dnes germánské geny. To je jen malý příklad nesmírně komplikovaného vývoje obyvatelstva, které si dnes říká Češi.

Myslím, že naše společnost dozrála k tomu, aby bylo možné Čechy sjednocovat na občanském principu a vychovávat k demokracii , přirozeným lidským právům i občanským právům. Pro Vás to bude jen mírné pootočení kormidla, ale učiníte-li tak, může být Vaše zásluha o budoucnost naší země veliká.

1 0
možnosti
Foto

Díky za Váš příspěvek. Skutečně mám silný pocit, že něco jako obrození je opět potřeba. Otázka češství je pro mě důležitá především z důvodu sebepoznání a vytvoření si vztahu ke své zemi, společnosti i sám k sobě. Češství je součástí mojí identity. Jsem přesvědčený, že bez lásky ke své zemi, bez přijetí své minulosti a bez úcty ke svým kořenům to nejde. A i když nechci podléhat stereotypům, každý národ má určité specifické výraznější vlastnosti, které tvoří jeho jedinečnost. A každý národ má svojí moudrost, která se projevuje v tradici. I když to zní dost pateticky, jinak to prostě vyjádřit neumím.

Osobně si obrovsky vážím práce obrozenců, protože jsou to oni, kdo znovu vytvořil český národ. Jejich představy byly možná idealizované, ale ty ideály jim daly sílu k tomu, aby v Češích probudili sebevědomí a hrdost. Historie, jazykověda, literatura nebo umění bylo v té době plné vlastenectví a zájmu o poznání své národní identity. Bez obrození bychom dnes nejspíš mluvili německy. Ke svému údivu jsou mezi Čechy takoví, kteří si myslí, že by to tak bylo nejlepší pro všechny.

Češi potřebují zdravou národní hrdost, aby mohli sebevědomě vystupovat a jednat ve vztazích s ostatními národy. Bez zdravé hrdosti se člověk buď ponižuje nebo povyšuje. O národní hrdosti jsem už psal před třemi lety a stále si za tím stojím http://jindrichchmelar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=417260

0 0
možnosti
Foto

Češi, kteří přišli od Dněpru do Čech tuto zemi dobyli na původních obyvatelích Germánů, které vyhnali. Byli vynikající válečníci a kníže Vratislav II za pomoci v boji císaři Jindřichu IV. získává královskou korunu. Kníže Vladislav II poskytl vojsko cisaři Barbarossovy a roce 1158 vyrazilo české vojsko do Itálie, aby společně s Barbarossou dobylo jedno z největších a nejbohatších evropských měst – Milán. České voje při obléhání prosluly statečností a krutostí. Město bylo v roce 1162 srovnáno se zemí. Jako odměnu Fridrich Barbarossa kromě tisíce hřiven zlata a stříbra přidělil Vladislavovi nové erbovní znamení – stříbrného lva s jedním ohonem v červeném poli. Toto znamení se později stalo znakem českých králů. Za tuto pomoc obdržel královskou korunu. Čestí králové později dobyvají Polsko, Uhry, Rakousko.RvRvRv

1 0
možnosti
Foto

Pane Kindl, myslím, že nechápete, o co mi jde. Snažím se hledat hodnoty, na kterých se dá stavět společnost, která má nějakou hrdost a má zájem na samostatné tvorbě vlastní budoucnosti. Rozhodně nemám v úmyslu se hádat o historii. To, co píšete není v rozporu s tím, že jsme v podstatě mírumilovný národ, který se nejradši řídí heslem žít a nechat žít. Rozhodně nás nevidím jako válečníky a dobyvatele, přestože třeba Přemysl Otakar II. zrovna dobyvatelem byl. Jak to bylo s příchodem Čechů, myslím, nikdo pořádně neví.

0 0
možnosti